Menu Zamknij

Przygoda kulinarna

W ZS nr 5 w Sanoku odbył się II konkurs kulinarny „Ziemniaczane historie – ziemniak w kuchni irlandzkiej, niemieckiej, polskiej”. W rywalizacji wzięło udział 12 dwuosobowych zespołów uczniów klas 8 i gimnazjalnych z powiatu sanockiego. Celem konkursu było rozwijanie uzdolnień oraz zainteresowań uczniów w dziedzinie gastronomii, poznanie zwyczajów kulinarnych innych narodowości, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, kształtowanie wśród uczniów postawy uczciwej rywalizacji, nawiązywanie współpracy oraz wymiana doświadczeń pomiędzy szkołami oraz umiejętność pracy w zespole. Konkurs odbywał się w dwóch turach po 6 zespołów. W tym czasie uczniowie mogli wziąć udział w warsztatach carvingu, które poprowadziła młodzież z ZS nr 5.

Poziom konkursu był bardzo wysoki, nasze uczennice Sandra Chytła i Patrycja Ćwian wykazały się nie tylko umiejętnościami kulinarnymi, lecz także niezwykłą kreatywnością oraz świetną organizacją pracy na swoich stanowiskach zajmując IV miejsce. Uczennicom serdecznie dziękujemy i życzymy dalszych sukcesów. Opiekę nad uczniami sprawowała pani Wioletta Burdziak-Zabłotny.

Skip to content