Ostatnie lekcje techniki w klasie V, to tematy poświęcone zdrowemu odżywianiu. Była analiza składu produktów, jadłospis nastolatka, zbawienny wpływ wody na organizm i upragniony etap – przygotowanie tortilli z warzywami. W ruch poszły nożyki malutkie i te większe, oraz „mega tasaki”- zobaczcie sami na filmikach. Przepis na to danie każdy miał swój. Na przygrzany na patelni tortillowy placek – zaznaczyć trzeba, że byli uczniowie, którzy samodzielnie wygniatali ciasto – lądowały przeróżne warzywa, usmażone lub uduszone na parze mięsko oraz sos przygotowany wg własnego uznania. Widzieliśmy nie tylko keczup, ale i inne wymyślne sosiki dodające tortilli kolorytu, smaku i przysłowiowej kropki nad „i”. U jednych królował sos czosnkowy, inni doprawiali majonezem, a byli i tacy, którzy zapomnieli co dodają do swojego sosu 🙂 Niektórzy uczniowie przygotowali taką ilość tortilli, by nakarmić całą rodzinę. Mozaika przyrządzonych tortilli była przepiękna – jedna za dużo wysmażona, inna ze zbyt wielką ilością składników, przez co nie udało się jej zawinąć w rulonik, kolejna ułamała się przy zwijaniu, inne były perfekcyjnie złożone. Wszystkie z pewnością były przepyszne!
Każdy uczeń, który wykonał zadanie zasłużył na piątkę lub szóstkę. Żal i niedosyt pozostał tylko jeden… przez monitor nie dało się żadnej skosztować!
Dziękuję rodzicom za pomoc i pracę w roli kamerzysty lub fotografa.
Ewa Rajtar
Oglądajcie, podziwiajcie i wybierzcie swojego Szkolnego Master Szefa.
14