„Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo!” Uczniowie kl. II odżywiają się zdrowo, znają piramidę zdrowego żywienia oraz posiadają dobre nawyki żywieniowe, co udowodnili podczas zajęć z rondelkolandii. Dnia 16.10.2020r. uczniowie kl. II pod okiem p. B. Kaczmarskiej oraz K. Buczkowicz zorganizowali warsztaty kulinarne pt; „Jesienne stworki”. Podczas żywej rozmowy na temat korzyści płynących ze spożywania owoców, warzyw, mleka i jego przetworów dzieci samodzielnie przygotowywały niezwykłe i kolorowe posiłki, mogące nawet tworzyć wystawną dekorację stołu. W czasie warsztatów dzieci dowiedziały się jak przeciwdziałać marnotrawieniu żywności, jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz jak postępować z odpadami spożywczymi i kuchennymi. „Mali kucharze” rozmawiali również o pochodzeniu i uprawach owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych. Ich zaangażowanie przełożyło się na fantastycznie wyglądające i przepyszne potrawy, które powstały podczas tego edukacyjnego spotkania. Było smacznie i zdrowo!
Warsztaty kulinarne odbyły się zgodnie z zasadami reżimu sanitarnego.