W lutym obchodziliśmy wspaniałe święto, jakim jest DZIEŃ NALEŚNIKA. Dlatego dzieci na zajęciach rozwijających kreatywność wspólnie z paniami przygotowały właśnie te przysmaki.
Zajęcia rozpoczęliśmy od obejrzenia prezentacji i rozmowy na temat naleśników. Uczniowie poznali nie tylko składniki tego prostego i wyśmienitego dania, ale również historię, zwyczaje i tradycje związane z tym świętem. Dowiedzieli się, że ten deser można jeść nie tylko na słodko, ale i na słono.
Następnie dzieci dostały naleśniki i samodzielnie nadziewały je oraz dekorowały według własnego uznania. Największą popularnością cieszyła się nutella, banany i dżem oraz bita śmietana. Po wykonaniu naleśników, nastąpiła ich prezentacja. Natomiast najprzyjemniejszą częścią naszych zajęć była oczywiście degustacja słodkich przysmaków. Było smacznie, kolorowo i zabawnie.
Dzieci przekonały się, że naleśniki są prostym daniem dającym mnóstwo nieograniczonych możliwości. Z pewnością wykonały pierwszy krok, aby zostać dobrymi kucharzami.
A oto, jak świętowaliśmy ten dzień w naszej szkole!