Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw został zainicjowany 18 października 2013 r. w Nowej Zelandii. Jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października.
Smaczna, pachnąca, warzywno-owocowa akcja, zainicjowana w naszej szkole przez koordynatorki programu Szkoła Promująca Zdrowie, 20 października połączyła społeczność uczniowską. Każdy uczeń przygotował bogaty w witaminy posiłek na drugie śniadanie, na który składały się sezonowe (i nie tylko) owoce i warzywa. Pojawiły się też owocowe sałatki i smoothie. Wszyscy – i młodsi, i starsi – zajadali się podczas przerw przyniesionymi smakołykami.
To była istna bomba witaminowa, jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy takie święto obchodzić codziennie.
Na prośbę naszych uczniów, którym bardzo spodobała się akcja i smakowało drugie śniadanie, taki dzień warzywno-owocowy będzie organizowany każdego miesiąca.