Menu Zamknij

Europejski Dzień Zdrowej Żywności

8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W ramach obchodów tego dnia uczniowie klasy III pod kierunkiem Pani A. Gajos oraz wychowawczyni K. Buczkowicz promowali zwłaszcza wśród najmłodszych zasady zdrowego żywienia, dobre nawyki żywieniowe i regularny tryb spożywania posiłków. Analizując Piramidę żywieniową uczniowie wyciągnęli wniosek, iż cukier nie może być częścią codziennej rutyny żywieniowej dziecka. Spożywać posiłki należy w cichym i przyjemnym otoczeniu, bez hałasu i zamieszania. Atrakcją dnia była gra edukacyjna „Piramida żywieniowa”, która miała na celu zachęcenie do edukacji na rzecz zdrowia i ostrzeżenie przed nadwagą i otyłością, co też uczniowie wykazali poprzez ułożenie z kart zbilansowanego śniadania. Podsumowaniem dnia było sporządzenie zdrowych i wielobarwnych kanapek oraz ich konsumpcja.

Skip to content