W klasie III odbył się cykl zająć poświęcony uświadomieniu uczniom znaczenia odpowiedniej diety dla utrzymania zdrowia. Na podstawie prezentacji oraz zgromadzonych materiałów dzieci dowiedziały się, że owoce i warzywa to niezbędne składniki codziennej diety nie tylko dla najmłodszych, ale również dla dorosłych. Są one bowiem skarbnicą składników odżywczych. Witaminy i minerały korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, wzmacniają odporność a także chronią przed chorobami. Najlepiej spożywać je świeże, ale mrożone, pasteryzowane czy kiszone również smakują wybornie.
16 października zorganizowaliśmy piknik klasowy. Ze zgromadzonych w klasie owoców przygotowaliśmy powidło jabłkowo – śliwkowe do gofrów oraz koktajl wieloowocowy.
18 października stworzyliśmy książkę kucharską z ulubionymi daniami.
19 października uczniowie wspólnie przygotowali i spożywali drugie śniadanie.
20 października w grupach tworzyli piramidy żywienia.